Bovengronds uitrijden van mest in combinatie met water is een volwaardig alternatief voor emissiearm bemesten met de zodebemester of sleepvoet. Het projectteam heeft als uitdaging een handhaafbaar alternatief te presenteren wat vergelijkbare zo niet betere resultaten geeft op ammoniakemissie en stikstofbenutting.

Het ministerie van Economische Zaken heeft in 2014 4,4 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor onderzoeksprojecten die bijdragen aan het terugdringen van de ammoniakuitstoot in Nederland. Het onderzoeksvoorstel van Boerenverstand is één van de 11 winnende projecten op het gebied van mestuitrijden.

1e fase haalbaarheidsstudie

De eerste fase was een haalbaarheidsstudie van de GreenDuo (en de tripplespray). Daarin willen we preciezer bepalen welke activiteiten en onderzoek noodzakelijk zijn om tot een handhaafbaar alternatief in de wet BGM te komen. Na aanleiding van de resultaten in de eerste fase heeft het Ministerie van EZ groen licht gegeven voor de tweede fase. Meer over de tweede fase lees je onder het kopje BLOG.

Altijd rekening houden met het weer

Het getuigd van Boerenverstand om altijd rekening te houden met het weer bij het uitrijden van mest. Ongeacht de toedieneningstechniek. De VBBM ontwikkelde eerder een stoplicht.
Groen licht
Bewolkt weer en/of bij neerslag, temperatuur lager dan 25 graden, windkracht lager dan 5, voor of tijdens dauw.
Oranje licht
Aanpassingen noodzakelijk.
Rood licht
Niet uitrijden bij een temperatuur boven 25 graden in combinatie met felle zon of bij harde wind vanaf windkracht 7.

Blijf op de hoogte